Minden, ami gyógyíthat

Gyógyos

Gyógyos

Gyógynövények álmatlanságra, feszültségoldásra

2022. november 29. - Gyógyosok

Este 9 órakor már ágyban vagy, végiggondolod a napodat, leoltod a villanyt, a kinti zajok ellen füldugót teszel a füledbe. Lehunyod a szemed, visszaszámolsz, 1000-től kezded, de minden erőfeszítésed ellenére sem tudsz elaludni. Forgolódsz. Nagy nehezen elalszol, de minden ok nélkül felriadsz, nyugtalanul telnek az éjszakáid. Hánykolódsz az ágyban, ideges vagy és feszült. Reggel nagy nehezen felkelsz és hullafáradtnak érzed magad. Napközben képtelen vagy a munkádra koncentrálni. Elhatározod, hogy ez így nem mehet tovább. Megszeretnéd tudni az álmatlanságod okait, tisztában akarsz lenni a következményekkel. Eszedbe jut, hogy az egyik ismerősöd is hasonló cipőben járt, neki a gyógynövények segítettek. Ha úgy érzed magadra ismersz érdemes a cikket elolvasnod.

almatlansag_1.png

Miért létfontosságú az alvás?

Alapvető szükségletünket a nyugodt alvás fontosságát senki sem firtatja, akkor van lehetőségünk, hogy lelkileg és testileg felfrissüljünk, szervezetünk erőre kapjon. Pulzusunk, vérnyomásunk csökken, légzésünk lelassul. Idegrendszerünk az alvás során sem áll le, csupán az ingerekre reagál másképpen. Egyes kutatások szerint a mély alvás jó esetben a lefekvés után háromnegyed órával következik be. Utána felületesebb alvási szakaszok váltják egymást. Ezek 90-120 perces alvásciklusokból állnak, amik 4-5 alkalommal változnak.

Mennyit érdemes aludnunk?

Alvási szükségletünket életkorunk nagyban meghatározza. Az Amerikai Nemzeti Alapítvány kutatása az alábbi ajánlást tette közzé.

Újszülötteknek 17 órát, csecsemőknek 12-15 órát, kisgyermekeknek 11-14 órát, óvodásoknak 10-13 órát, iskoláskorú gyermekeknek 9-11 órát, tizenéveseknek 8-10 órát, felnőtteknek 7-9 órát, idősebbeknek 7-8 órát javasolnak.

Ismered az alvászavarokat?

A pörgős időszakokban, stresszel terhelt napokon sokan panaszkodnak álmatlanságról, az alváshiány következtében kialakuló nyugtalanságról, szorongásról, egyéb testi tünetekről. Gondolom veled is előfordult, hogy a munkából hazarohanva a gyerekekkel tanulni kell, vacsorát készíteni. Miután ágyba tetted őket és maradna magadra néhány nyugodt perc eszedbe jut, hogy az érettségi előtt álló gyerkőcnek újra le akarod ellenőrizni a beadandóját. Mire végzel a teendőkkel az órádra nézel és elképedve látod, hogy éjfélt mutat a vekker. Legalább elintéztél mindent, de nem, mert holnap reggelre a főnöknek beszámolót kell készítened. Görcsbe rándul a gyomrod. Ugye ismerősek ezek a helyzetek? Mielőtt bemutatnánk a kedvező hatású gyógynövényeket lássunk pár alvászavart, ha magadra ismersz, ne habozz, cselekedj, hogy megelőzd az esetleges megbetegedéseket.

Átmeneti álmatlanságkor fáradtságot érzünk, mintha ólomlábakon kelnénk ki az ágyból ébredés után. Előfordul, hogy a vártnál is hamarabb felébredünk, de a felületes alvás miatt az az érzésünk, mintha visszahúzna az ágy.

A több műszakban dolgozóknál nem ritka az alvás-ébrenlét ciklus zavara, ilyenkor sajnos a bioritmus felborulhat. Ilyen esetekben már nappal szeretnénk aludni és állandó fáradékonyság jellemzi a napjainkat.

Nappali aluszékonyság felmerülhet abban az esetben is, ha a korodnak megfelelő ideig alszol, mégsem érzed magad kipihentnek.

Remélem te nem tartozol ebbe a kategóriába, a lakosság 5 százaléka alvajáró. Nem egy kultikus filmben látható, mikor a férfi az éjszaka kellő közepén felébred, tesz vesz a lakásba, bebújik a szekrénybe, vagy éppen főzni kezd.

Milyen következményei lehetnek az alvászavaroknak?

Semmiképpen sem szeretnélek ijesztgetni, de ne feledd, ha nem pihened ki magad, nem alszol eleget, egy idő után a szervezeted jelezni fog. Nem érdemes megvárni a cukorbetegség kialakulását, a kellemetlen emésztőrendszeri zavarokat, nem is beszélve a végzetes következményekkel járó szívinfarktusról és az agyvérzésről. Tegyük fel időben felismerted a problémát, tenni is szeretnél ellene, tisztában vagy vele életmódváltásba kell kezdened. Szakemberekkel is konzultálsz, akik helyeslik a gyógynövények használatát. Megmutatom, melyek lehetnek  hasznosak számodra.

Álmatlanság ellenszere a macskagyökér!

Az ajakos virágúak családjába tartozó évelő növény Európában őshonos. Hazánkban az erdőkben és a vizes területen is fellelhetjük. Májustól augusztusig tartó időszakban virágzatából sokan értékes olajat tudnak nyerni. A gyökérzete általában októberben gyűjthető. Elismert gyógynövényről van szó, hiszen a Magyar VIII. Gyógyszerészkönyvben is szerepel, sőt az ESCOP monográfiában hasznos, nyugtató gyógynövényként tartják számon. Az ókorban idegek nyugtatására használták, a középkorban Szent Hildegárd epilepsziás rohamok kezelésénél is alkalmazta. A két világháború közötti időszakban stresszes helyzeteknél a macskagyökeret is bevetették.

Mi készíthető belőle?

Tea

Egy csapott evőkanálnyi növényt 1-2 percig főzzünk körülbelül 2 dl vízben, majd szűrjük le és lefekvés előtt egy csészényit kortyolgatva fogyasszunk el. Készüljünk fel, hogy az íze finoman szólva is szokatlan, de mentával, citromfűvel, galagonyával kellemesebbé tehetjük, utóbbi két növény nyugtató hatással is bír. Ha ezt a variációt választjuk, akkor az előbb felsorolt növényekből egy-egy csapott kávéskanálnyit 2 dl vízzel leforrázunk, 15 percig állni hagyjuk szűrés után langyosan megisszuk.

Tinktúra

Aki berzenkedik  a tea ízétől és helyette az alkohol sokkal csábítóbb, próbálja ki a tinktúrát. Szakboltokban is hozzá lehet jutni, de ha valaki elszeretné készíteni íme egy recept.  Körülbelül 20 dkg macskagyökeret beleteszünk egy üvegbe, ráöntünk 1 liter pálinkát. Lezárva 15-20 napig áztatjuk, majd leszűrjük. Mindennap lefekvés előtt 40-50 cseppet fogyasztunk belőle.

 A nyugtató hatású citromfű!

citromfu_1.jpg

Az ajakos virágzatúak családjába tartozik, főként a mediterrán élőhelyeket szereti, Magyarországon ritkábban fordul elő. A macskagyökérhez hasonlóan a mézfűnek is nevezett gyógynövény is benne található a Magyar VIII. Gyógyszerészkönyvben és az ESCOP monográfiákban is szerepel. Májusban-júniusban a levelét tudjuk gyűjteni, a virágzatát júliustól augusztusig. Idegerősítő, idegnyugtató hatása közismert, nyugtalanságra, rossz hangulat ellen is hatásos.

Mi készülhet belőle?

Tea

Depressziós tüneteknél, nyugtatóként egy csapott evőkanálnyi szárított növényt 2 dl vízzel leforrázunk, 15 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük és kortyolgatva megisszuk. Napi három alkalommal étkezések között egy-egy csészényi hatásos lehet.

Tinktúrát is készíthetünk, ugyanúgy, ahogyan a macskagyökérnél olvashattátok. Az a különbség, hogy ebből napi három alkalommal 10-10 cseppet érdemes fogyasztani.

Komlótoboz

A kissé furcsa nevű növényt a citromfűvel és a macskagyökérrel is szoktak kombinálni. Nyugtató és feszültségoldó hatása miatt szorongásos tüneteknél alvási zavaroknál fejti ki jótékony hatását.

Teának is jó?

Kimondottan, még ha nem is hasonlít a sör ízére. 2 dl vízzel leforrázunk két teáskanálnyi szárított növényt, 10 percig állni hagyjuk, leszűrjük és megisszuk.

 

A felsorolt növényeket nem ajánlatos fogyasztani nyugtatók, pszichiátriai megbetegedésre szedett gyógyszerek mellett.

A gyógynövényeket mindenki saját felelősségére használja, előtte kérje ki szakemberek tanácsait!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogyos.blog.hu/api/trackback/id/tr3917990512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása