Minden, ami gyógyíthat

Gyógyos

Gyógyos

Tippek magas vérnyomás ellen

egészség

2023. január 26. - Gyógyosok

 

Talán nem túlzás leírni, hogy a magas vérnyomás kezelése az orvostudomány egyik legnagyobb kihívása. Népbetegségnek számít. Amennyiben ez a probléma tartósan fennáll orvoshoz kell fordulni. A gyógyszeres és egyéb terápiák partnerei lehet az egészséges életmód, ételek és a gyógynövények. Ebben próbál segíteni nektek egy-két tippel a Gyógyos.

magas_vernyomas.jpg

A sokáig fennálló magas vérnyomás számos betegség okozója lehet. A teljesség igénye nélkül agyvérzés, szívinfarktus, szívelégtelenség, veseelégtelenség, látásromlás kiváltója is lehetünk, ha nem teszünk ellene saját egészségünk érdekében.

Táplálkozással sokat tehetünk!

A só az egyik legnagyobb ellenség

A mértéktelen sófogyasztás az erek falát megbetegíheti, így első lépésben már a következő étkezésnél felejtsük el a a túlzott nátrium bevitelt. Természetes, hogy sokan nem szeretik a sótlan ételeket, sokaknak még az étvágyuk is elmegy, mikor megkóstolják az ízetlen ételt. Fokhagymával, rozmaringgal, kakukkfűvel vagy oreganóval helyettesíthető, ráadásul egészségesek is a felsorolt fűszer- és gyógynövények.

Segíthetnek a Káliumban gazdag ételek

Ez az ásványi anyag jelentősen hozzájárul a szervezet megfelelő működéséhez. A szívverés szabályozásához hozzájárul. Az idegek működésében, izmok összehúzódásának szabályzásában is kiemelkedő a szerepe. A tápanyagok sejtekbe történő bejutását és a salakanyagok távozását a sejtekből is elősegíti, Magas vérnyomásban szenvedőknek mindenképp érdemes Káliumban gazdag ételt fogyasztani, mert ellensúlyozza a nátrium vérnyomásra gyakorolt ártó hatásait.Számos élelmiszerben megtalálható, a teljesség igénye nélkül a felsoroltakban jelentős mennyiségben található ez a létfontosságú ásványi anyag.

Gyümölcsök: banán, grapfruit, sárgadinnye, sárgabarack

Halak: laposhal, lazac, tonhal, tőkehal, pisztráng

Hüvelyesek: limabab, pinto bab, vesebab, szójabab, lencse

Olajos magvak? dió, kesudió, földimogyoró, pisztácia

Tejtermékek: alacsony zsírtartalmú, vagy zsírnentes joghurtok, tejek

Zöldségek: borsó, brokkoli, cukkini, édesburgonya, gomba,leveles zöldségek, sárgarépa, spenót

A rostok is elengedhetetlenek

A fehér kenyér fogyasztása helyett válasszuk a teljes kiőrlésű pékárukat, vagy a különféle gabonákat. Reggelire igazi ásványi anyag és vitaminbomba . Reggelire egy zabpelyhes joghurt vagy kefír nemcsak éhségcsillapító, hanem roppant egészséges is.

A gyógynövények is segíthetnek

A Galagonyát ér és a szív egyik legfőbb védelmezőnek tartják. Nemcsak, hogy karbantartja a vérnyomást, tisztítja az ereket, ezért az érelmeszesedés ellen is hatékony. Részt vesz a szívritmus szabályozásában, nyugtatja a szívideget. Rugalmasan tartja a szív és erek izmait, ami csökkentheti az agyvérzés, szívizomelhalás, szívinfarktus esélyét.

A Mezei zsurló a vese működésére is pozitív hatást gyakorol, a magas vérnyomás számos kárt tehet a vese működésére, ezért a szakemberek a fogyasztását javasolják.

A Pásztortáska a magas vérnyomást csökkenti az alacsony vérnyomást pedig növeli.

A gyógynövények fogyasztása előtt érdemes szakember tanácsát, segítségét kérni. 

Jó egészséget Kíván a Gyógyos!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A jótékony almaecet

egészség

A gyümölcsökből előállított ecetek népszerűsége töretlen, egyre többen fogyasztják a szederből, akár málnából előállított italt, mi az almaecetről adunk egy kis betekintést. Elsősorban széleskörű felhasználhatósága miatt választottuk. Egészségmegóvó hatása közismert, a zsírok egyik fő ellenségének is tartják, de a szépségipar is előszeretettel használja.

almaecet.jpg

 

Mikor indult hódító útjára?

Évezredekre nyúlik vissza az almaecet pozitív tulajdonságainak felfedezése és alkalmazása. A régészek kutatások során a fáraók vázáin ecetmaradványokat találtak. Az egyiptomiakon kívül a perzsák és a babiloniak ételek tartósításánál alkalmazták. Óriási fegyvertény volt akkoriban, hiszen a több száz kilométeres utakon az ecetnek köszönhetően nem romlottak meg a termékek. Hippokratész nemcsak a görögök figyelmébe ajánlotta a sebek, sérülések és légzőszervi megbetegedések gyógyítására az oxycratot, ami víz, méz és az almaecet keverékéből áll. A gyógyítás mellett a rómaiak kedvenc itala a pocca volt, ami a hőségben oltotta a szomjat. A legendák szerint ők kezdték el az ecetes halak marinálását is. A moretmum nevű salátájuknak is az almaecet az egyik alapanyaga, kiegészítve fokhagymával, korianderrel, vöröshagymával, kecskesajttal.

Mit tud, ami ennyire népszerűvé tette?

Ha nagyon röviden akarnánk megadni a választ, az alapanyaga, de a képlet ennél bonyolultabb. Az almának magas a flavonoid tartalma, ami miatt erősíti az immunrendszert, csökkenti a gyulladásokat, és a fertőzések ellen, mint kiegészítő élelmiszer is bevethető. A bio almákat semmiképpen se pucoljuk meg, hiszen  a legtöbb antioxidáns ott található. A gyümölcs kimondottan magas rosttartalma miatt segíti az emésztést, a pektin javítja az anyagcserét a magas savtartalma pedig a bélmozgást.

Az almaecet vitamin és ásványi anyag bomba.

Ami, nem robban, sőt építi az emberi szervezetet. Ásványi anyagok közül gazdag foszforban, fluorban, magnéziumban, nátriumban, szilíciumban. Bővelkedik A, B1, B2, B6, C, E, P vitaminokban és  proivitamint is tartalmaz.

Miért érdemes beiktatni a mindennapjainkba?

A szervezet ökoszisztémáját egyensúlyba tartja, lúgosít, ami hozzájárul a szervezet ellenállóképességének növeléséhez. Szerepet játszhat az allergiás tünetek csökkentésében, Influenzás tünetekre, torokfájásra, arcüreg gyulladásra is gyógyír lehet. Gombás fertőzéseknél, candidánál, pattanásoknál is érdemes kipróbálni. Az ízületi gyulladás kellemetlen tüneteit is enyhítheti, vannak, akik magas zsírbontó hatása miatt fogyókúránál rendszeresen fogyasztják. 

Kúraszerűen, vagy naponta fogyasszam?

Ez elsősorban attól függ, hogy mi vele a célod. Fogyókúra kiegészítőjeként, naponta kettő alkalommal fogyaszd. Közvetlenül a reggeli felkelés után éhgyomorra, majd ebéd előtt negyedórával, tegyél 2 deci vízbe egy evőkanál almaecetet, és kortyolgatva idd meg. Első pár alkalommal meg kell szokni, a kissé savanykás ízét, amihez, ha mézet teszel élvezhető  itallal harcolhatsz az úszógumik ellen. Egészség megőrzése, vagy betegségek esetén naponta egyszer éhgyomorra érdemes inni az almaecetes italból. Hajápolásnál is sokan használják, ha három naponta öt liter vízhez hozzákeversz kettő deci almaecetet és leöblíted a hajkoronádat, sokkal selymesebb lesz.

Hogyan tudok hozzájutni?

Legegyszerűbben, ha megvásárolod, bioboltokban, Herbáriákban, de egyre több főként nagyobb boltokban elérhető. Ha van és nem sajnálod rá az időset, otthon is könnyen elkészítheted. Egy ötliteres befőttes üvegbe beleteszel négyfelé vágott almát körülbelül 1/3-nyit. Csak hibátlan gyümölcsöt válassz.  Felforralsz 4 liter vizet, amihez hozzáteszel 20 deka cukrot, ahogy kihűlt ráöntöd az almára. Az erjedést meggyorsítod, ha a tetejére kenyeret teszel. A tetejét letakarod egy ruhával, amit megkötsz, majd körülbelül 25 fokon 10 napig érleled. Ezután leszűröd üvegekbe töltöd, amit egy vászondarabot rákötsz. Körülbelül egy hónap múlva az erjedés után letisztul, és a tetején ecetágy képződik, amit lefejtesz róla, és kész is a garantáltad mesterséges tartósítóktól mentes italod.

Jó egészséget kíván a Gyógyos!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gyógynövények álmatlanságra, feszültségoldásra

Este 9 órakor már ágyban vagy, végiggondolod a napodat, leoltod a villanyt, a kinti zajok ellen füldugót teszel a füledbe. Lehunyod a szemed, visszaszámolsz, 1000-től kezded, de minden erőfeszítésed ellenére sem tudsz elaludni. Forgolódsz. Nagy nehezen elalszol, de minden ok nélkül felriadsz, nyugtalanul telnek az éjszakáid. Hánykolódsz az ágyban, ideges vagy és feszült. Reggel nagy nehezen felkelsz és hullafáradtnak érzed magad. Napközben képtelen vagy a munkádra koncentrálni. Elhatározod, hogy ez így nem mehet tovább. Megszeretnéd tudni az álmatlanságod okait, tisztában akarsz lenni a következményekkel. Eszedbe jut, hogy az egyik ismerősöd is hasonló cipőben járt, neki a gyógynövények segítettek. Ha úgy érzed magadra ismersz érdemes a cikket elolvasnod.

almatlansag_1.png

Miért létfontosságú az alvás?

Alapvető szükségletünket a nyugodt alvás fontosságát senki sem firtatja, akkor van lehetőségünk, hogy lelkileg és testileg felfrissüljünk, szervezetünk erőre kapjon. Pulzusunk, vérnyomásunk csökken, légzésünk lelassul. Idegrendszerünk az alvás során sem áll le, csupán az ingerekre reagál másképpen. Egyes kutatások szerint a mély alvás jó esetben a lefekvés után háromnegyed órával következik be. Utána felületesebb alvási szakaszok váltják egymást. Ezek 90-120 perces alvásciklusokból állnak, amik 4-5 alkalommal változnak.

Mennyit érdemes aludnunk?

Alvási szükségletünket életkorunk nagyban meghatározza. Az Amerikai Nemzeti Alapítvány kutatása az alábbi ajánlást tette közzé.

Újszülötteknek 17 órát, csecsemőknek 12-15 órát, kisgyermekeknek 11-14 órát, óvodásoknak 10-13 órát, iskoláskorú gyermekeknek 9-11 órát, tizenéveseknek 8-10 órát, felnőtteknek 7-9 órát, idősebbeknek 7-8 órát javasolnak.

Ismered az alvászavarokat?

A pörgős időszakokban, stresszel terhelt napokon sokan panaszkodnak álmatlanságról, az alváshiány következtében kialakuló nyugtalanságról, szorongásról, egyéb testi tünetekről. Gondolom veled is előfordult, hogy a munkából hazarohanva a gyerekekkel tanulni kell, vacsorát készíteni. Miután ágyba tetted őket és maradna magadra néhány nyugodt perc eszedbe jut, hogy az érettségi előtt álló gyerkőcnek újra le akarod ellenőrizni a beadandóját. Mire végzel a teendőkkel az órádra nézel és elképedve látod, hogy éjfélt mutat a vekker. Legalább elintéztél mindent, de nem, mert holnap reggelre a főnöknek beszámolót kell készítened. Görcsbe rándul a gyomrod. Ugye ismerősek ezek a helyzetek? Mielőtt bemutatnánk a kedvező hatású gyógynövényeket lássunk pár alvászavart, ha magadra ismersz, ne habozz, cselekedj, hogy megelőzd az esetleges megbetegedéseket.

Átmeneti álmatlanságkor fáradtságot érzünk, mintha ólomlábakon kelnénk ki az ágyból ébredés után. Előfordul, hogy a vártnál is hamarabb felébredünk, de a felületes alvás miatt az az érzésünk, mintha visszahúzna az ágy.

A több műszakban dolgozóknál nem ritka az alvás-ébrenlét ciklus zavara, ilyenkor sajnos a bioritmus felborulhat. Ilyen esetekben már nappal szeretnénk aludni és állandó fáradékonyság jellemzi a napjainkat.

Nappali aluszékonyság felmerülhet abban az esetben is, ha a korodnak megfelelő ideig alszol, mégsem érzed magad kipihentnek.

Remélem te nem tartozol ebbe a kategóriába, a lakosság 5 százaléka alvajáró. Nem egy kultikus filmben látható, mikor a férfi az éjszaka kellő közepén felébred, tesz vesz a lakásba, bebújik a szekrénybe, vagy éppen főzni kezd.

Milyen következményei lehetnek az alvászavaroknak?

Semmiképpen sem szeretnélek ijesztgetni, de ne feledd, ha nem pihened ki magad, nem alszol eleget, egy idő után a szervezeted jelezni fog. Nem érdemes megvárni a cukorbetegség kialakulását, a kellemetlen emésztőrendszeri zavarokat, nem is beszélve a végzetes következményekkel járó szívinfarktusról és az agyvérzésről. Tegyük fel időben felismerted a problémát, tenni is szeretnél ellene, tisztában vagy vele életmódváltásba kell kezdened. Szakemberekkel is konzultálsz, akik helyeslik a gyógynövények használatát. Megmutatom, melyek lehetnek  hasznosak számodra.

Álmatlanság ellenszere a macskagyökér!

Az ajakos virágúak családjába tartozó évelő növény Európában őshonos. Hazánkban az erdőkben és a vizes területen is fellelhetjük. Májustól augusztusig tartó időszakban virágzatából sokan értékes olajat tudnak nyerni. A gyökérzete általában októberben gyűjthető. Elismert gyógynövényről van szó, hiszen a Magyar VIII. Gyógyszerészkönyvben is szerepel, sőt az ESCOP monográfiában hasznos, nyugtató gyógynövényként tartják számon. Az ókorban idegek nyugtatására használták, a középkorban Szent Hildegárd epilepsziás rohamok kezelésénél is alkalmazta. A két világháború közötti időszakban stresszes helyzeteknél a macskagyökeret is bevetették.

Mi készíthető belőle?

Tea

Egy csapott evőkanálnyi növényt 1-2 percig főzzünk körülbelül 2 dl vízben, majd szűrjük le és lefekvés előtt egy csészényit kortyolgatva fogyasszunk el. Készüljünk fel, hogy az íze finoman szólva is szokatlan, de mentával, citromfűvel, galagonyával kellemesebbé tehetjük, utóbbi két növény nyugtató hatással is bír. Ha ezt a variációt választjuk, akkor az előbb felsorolt növényekből egy-egy csapott kávéskanálnyit 2 dl vízzel leforrázunk, 15 percig állni hagyjuk szűrés után langyosan megisszuk.

Tinktúra

Aki berzenkedik  a tea ízétől és helyette az alkohol sokkal csábítóbb, próbálja ki a tinktúrát. Szakboltokban is hozzá lehet jutni, de ha valaki elszeretné készíteni íme egy recept.  Körülbelül 20 dkg macskagyökeret beleteszünk egy üvegbe, ráöntünk 1 liter pálinkát. Lezárva 15-20 napig áztatjuk, majd leszűrjük. Mindennap lefekvés előtt 40-50 cseppet fogyasztunk belőle.

 A nyugtató hatású citromfű!

citromfu_1.jpg

Az ajakos virágzatúak családjába tartozik, főként a mediterrán élőhelyeket szereti, Magyarországon ritkábban fordul elő. A macskagyökérhez hasonlóan a mézfűnek is nevezett gyógynövény is benne található a Magyar VIII. Gyógyszerészkönyvben és az ESCOP monográfiákban is szerepel. Májusban-júniusban a levelét tudjuk gyűjteni, a virágzatát júliustól augusztusig. Idegerősítő, idegnyugtató hatása közismert, nyugtalanságra, rossz hangulat ellen is hatásos.

Mi készülhet belőle?

Tea

Depressziós tüneteknél, nyugtatóként egy csapott evőkanálnyi szárított növényt 2 dl vízzel leforrázunk, 15 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük és kortyolgatva megisszuk. Napi három alkalommal étkezések között egy-egy csészényi hatásos lehet.

Tinktúrát is készíthetünk, ugyanúgy, ahogyan a macskagyökérnél olvashattátok. Az a különbség, hogy ebből napi három alkalommal 10-10 cseppet érdemes fogyasztani.

Komlótoboz

A kissé furcsa nevű növényt a citromfűvel és a macskagyökérrel is szoktak kombinálni. Nyugtató és feszültségoldó hatása miatt szorongásos tüneteknél alvási zavaroknál fejti ki jótékony hatását.

Teának is jó?

Kimondottan, még ha nem is hasonlít a sör ízére. 2 dl vízzel leforrázunk két teáskanálnyi szárított növényt, 10 percig állni hagyjuk, leszűrjük és megisszuk.

 

A felsorolt növényeket nem ajánlatos fogyasztani nyugtatók, pszichiátriai megbetegedésre szedett gyógyszerek mellett.

A gyógynövényeket mindenki saját felelősségére használja, előtte kérje ki szakemberek tanácsait!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Csipkebogyó hatásai

A tél közeledtével a hideg idő miatt sokan szenvednek meghűléses megbetegedésekben. Megelőzésére immunerősítő gyógynövényekkel is felturbózhatjuk szervezetünket. A csipkebogyó a magas C vitamin tartalma miatt is a gyógyítók toplistáján is megtalálható. Teának, lekvárnak és bornak is kiváló. 

 csipkebogyo.jpg

A rózsafélék családjába tartozó cserjés növény gömb és tojás alakú bogyókkal pompázik.Érésük során a termések narancssárga színből egyre pirosabbá válnak, majd az érés során puhulnak és ráncosodnak. Nem új keletű a hecsedli felhasználása. Évezredekkel ezelőtt is előszeretettel használták a gyógyításban. A mai korban szinte elképzelhetetlen, de akkoriban a növény gyökerét a veszettség ellen is bevetették. Az ókorban a sorvadás ellen használták, a középkorban tüdőbetegségek ellenszerének gondolták.

Hogyan lehet hozzájutni?

A legtöbb Herbáriában, bioboltban fellelhető az említett jótékony hatásai miatt egyre népszerűbb növény. Természetjárók, kirándulók hegyvidéken, legelőkön, erdőszéleken is találkozhatnak az akár két-három méter magasra is megnövő tekintélyt parancsoló bokrokkal.Szennyeződésmentes területekről szedjük a tüskéi miatt mindenképpen érdemes kesztyűt húzni.

Mi tartalmaz?

Elsősorban C vitamint, de emellett B1, B2, E, K vitamint is. Ezenkívül a teljesség igénye nélkül magnéziumot, pektint, aminosavat, citromsavat, flavonoidot, tannint, kartonoidot. A C vitamin részt vesz az oxidációs folyamatokban, erősíti az érfalat, fokozza a szervezet védekezőképességét a fertőzésekkel szemben. A flavonoidok erősítik az immunrendszert, gyulladáscsökkentők, a pektinek az emésztést segítik.

Mire használják?

Elsősorban meghűléses megbetegedéseknél, náthánál hatékony a C vitaminbomba. Csökkenti a köhögést, Serkentőleg hat a máj és a mellékvesék működésére, vérzéscsillapító, segíti az emésztést, ízületi gyulladásoknál is hatékony.

Mi készíthető belőle?

Csipkebogyó tea

Amennyiben teát szeretnénk inni, fontos, hogy a még nem teljesen érett kemény élénkpiros színű bogyókat használjuk fel. A bogyók leszedése után ne habozzunk sokáig egy-két nap alatt kezdjünk neki a feldolgozásához. Gumikesztyűben szedjük le a szárt, vágjuk le a csészeleveleket. Utána két lehetőségünk van. Hosszában ketté vágjuk és késsel ki szedjük belőle a magokat és az apró szőröket, vagy megszurkáljuk. Ezt követően nekikezdhetünk a csipkebogyó szárításához. Langyos sütőben, vagy újságpapírral bélelt ládában lehetőleg meleg helyen sokkal hamarabb lesz fogyasztható. Amikor már teljesen megszáradt, akkor egy tiszta lezárt befőttesüvegben hűvös, páramentes helyen sokáig tárolható.

Ezután már bátran napi egy két csészével fogyaszthatjuk. Semmiképen sem forró, vagy nagyon meleg vízben, mert a C vitamintartalma jelentősen csökken. Legbiztosabb, ha 1 liter hideg vízbe este beleteszünk egy maréknyi növényt és reggelig áztatjuk, majd sűrű lyukú szűrőn leszűrjük.

Csipkebogyó lekvár

A teával ellentétben lekvárhoz a már teljesen érett, puha húsú bogyókat szedjük le. Sokan arra esküdnek a legjobb időpont, mikor a növényt a dér megcsípet. Aki lekvárfőzésre adja a fejét készüljön fel igazi türelemjáték és nem kevés időt vesz igénybe. Cserébe felettébb ízletes adalék és tartósítószermentes vitaminbombát fogyaszthatunk.

Két lehetőségünk van. Az egyik, hogy szedés után a hosszába ketté vágott hecsedliből kiszedjük a magot, a másik a passzírozás.. A két végét levágjuk, beletesszük annyi kéz meleg vízbe hogy éppen ellepje. Addig főzzük ezen a hőmérsékleten, amíg meg nem puhul. Ezután összeturmixoljuk és nagyon apró lukú szűrőn lehetőleg nem fém kanállal átpasszírozzuk. Körülbelül annyi cukrot teszünk hozzá, mint a pép súlya, de közben érdemes kóstolni, nehogy túlédesítsük a lekvárt. Alaposan összekeverjük és negyed óráig  főzzük. Utána nincs más dolgunk, csak belemerjük a csírátlanított befőttesüvegbe. Fedővel lezárjuk, 10 percre fejre állítjuk, majd dunsztoljuk. A kész termékünket hűvös helyen tároljuk.

Csipkebogyó bor

A megtisztított bogyókat ledaráljuk, majd makulátlan tisztaságú befőttesüvegbe tesszük. A Cukrot megolvasztjuk, majd mikor kihűlt ráöntjük a bogyókra. Konyharuhával lefedjük. Minél melegebb helyre tesszük annál hamarabb megindul az erjedés. Kiforrás után üvegekbe tesszük és hűvös pincébe tároljuk.

A gyógynövényeket, fűszernövényeket mindenki saját felelősségére fogyassza.

 

 

 

 

süti beállítások módosítása