Minden, ami gyógyíthat

Gyógyos

Gyógyos

A jótékony almaecet

egészség

2023. január 13. - Gyógyosok

A gyümölcsökből előállított ecetek népszerűsége töretlen, egyre többen fogyasztják a szederből, akár málnából előállított italt, mi az almaecetről adunk egy kis betekintést. Elsősorban széleskörű felhasználhatósága miatt választottuk. Egészségmegóvó hatása közismert, a zsírok egyik fő ellenségének is tartják, de a szépségipar is előszeretettel használja.

almaecet.jpg

 

Mikor indult hódító útjára?

Évezredekre nyúlik vissza az almaecet pozitív tulajdonságainak felfedezése és alkalmazása. A régészek kutatások során a fáraók vázáin ecetmaradványokat találtak. Az egyiptomiakon kívül a perzsák és a babiloniak ételek tartósításánál alkalmazták. Óriási fegyvertény volt akkoriban, hiszen a több száz kilométeres utakon az ecetnek köszönhetően nem romlottak meg a termékek. Hippokratész nemcsak a görögök figyelmébe ajánlotta a sebek, sérülések és légzőszervi megbetegedések gyógyítására az oxycratot, ami víz, méz és az almaecet keverékéből áll. A gyógyítás mellett a rómaiak kedvenc itala a pocca volt, ami a hőségben oltotta a szomjat. A legendák szerint ők kezdték el az ecetes halak marinálását is. A moretmum nevű salátájuknak is az almaecet az egyik alapanyaga, kiegészítve fokhagymával, korianderrel, vöröshagymával, kecskesajttal.

Mit tud, ami ennyire népszerűvé tette?

Ha nagyon röviden akarnánk megadni a választ, az alapanyaga, de a képlet ennél bonyolultabb. Az almának magas a flavonoid tartalma, ami miatt erősíti az immunrendszert, csökkenti a gyulladásokat, és a fertőzések ellen, mint kiegészítő élelmiszer is bevethető. A bio almákat semmiképpen se pucoljuk meg, hiszen  a legtöbb antioxidáns ott található. A gyümölcs kimondottan magas rosttartalma miatt segíti az emésztést, a pektin javítja az anyagcserét a magas savtartalma pedig a bélmozgást.

Az almaecet vitamin és ásványi anyag bomba.

Ami, nem robban, sőt építi az emberi szervezetet. Ásványi anyagok közül gazdag foszforban, fluorban, magnéziumban, nátriumban, szilíciumban. Bővelkedik A, B1, B2, B6, C, E, P vitaminokban és  proivitamint is tartalmaz.

Miért érdemes beiktatni a mindennapjainkba?

A szervezet ökoszisztémáját egyensúlyba tartja, lúgosít, ami hozzájárul a szervezet ellenállóképességének növeléséhez. Szerepet játszhat az allergiás tünetek csökkentésében, Influenzás tünetekre, torokfájásra, arcüreg gyulladásra is gyógyír lehet. Gombás fertőzéseknél, candidánál, pattanásoknál is érdemes kipróbálni. Az ízületi gyulladás kellemetlen tüneteit is enyhítheti, vannak, akik magas zsírbontó hatása miatt fogyókúránál rendszeresen fogyasztják. 

Kúraszerűen, vagy naponta fogyasszam?

Ez elsősorban attól függ, hogy mi vele a célod. Fogyókúra kiegészítőjeként, naponta kettő alkalommal fogyaszd. Közvetlenül a reggeli felkelés után éhgyomorra, majd ebéd előtt negyedórával, tegyél 2 deci vízbe egy evőkanál almaecetet, és kortyolgatva idd meg. Első pár alkalommal meg kell szokni, a kissé savanykás ízét, amihez, ha mézet teszel élvezhető  itallal harcolhatsz az úszógumik ellen. Egészség megőrzése, vagy betegségek esetén naponta egyszer éhgyomorra érdemes inni az almaecetes italból. Hajápolásnál is sokan használják, ha három naponta öt liter vízhez hozzákeversz kettő deci almaecetet és leöblíted a hajkoronádat, sokkal selymesebb lesz.

Hogyan tudok hozzájutni?

Legegyszerűbben, ha megvásárolod, bioboltokban, Herbáriákban, de egyre több főként nagyobb boltokban elérhető. Ha van és nem sajnálod rá az időset, otthon is könnyen elkészítheted. Egy ötliteres befőttes üvegbe beleteszel négyfelé vágott almát körülbelül 1/3-nyit. Csak hibátlan gyümölcsöt válassz.  Felforralsz 4 liter vizet, amihez hozzáteszel 20 deka cukrot, ahogy kihűlt ráöntöd az almára. Az erjedést meggyorsítod, ha a tetejére kenyeret teszel. A tetejét letakarod egy ruhával, amit megkötsz, majd körülbelül 25 fokon 10 napig érleled. Ezután leszűröd üvegekbe töltöd, amit egy vászondarabot rákötsz. Körülbelül egy hónap múlva az erjedés után letisztul, és a tetején ecetágy képződik, amit lefejtesz róla, és kész is a garantáltad mesterséges tartósítóktól mentes italod.

Jó egészséget kíván a Gyógyos!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogyos.blog.hu/api/trackback/id/tr5218025450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása